Täysin rokotettujen vasta-ainetasot putoavat nopeasti – aiheuttaen kuolemia riskiryhmissä

www.nyatider.nu

30.9.2021, Karl Björkman

Linkki alkuperäiseen artikkeliin.

Huolestuttavia lukuja nousee esiin suuresta ruotsalaisesta tutkimuksesta, joka käsittelee rokotteita ja immuniteettia covid-19:ää vastaan. Tutkimuksen mukaan vasta-ainetasot täysin rokotettujen keskuudessa putoavat erittäin nopeasti. Tämän mukana tulee riskiryhmiin kuuluville uskomattomia vaaroja, joista on jo aiheutunut lukuisia kuolemantapauksia vanhainkodeissa. Ratkaisuksi tarjotaan ns. “boostereita”, vaikka useiden tutkimusten mukaan nämäkin tarjoavat vain lyhytkestoisen suojan – lisäksi ripustautuminen ikuiseen lisärokotteiden kierteeseen on itsessään vaarallista, varoittavat tutkijat.

 

  • COMMUNITY-tutkimus: 7 kk kuluttua 2. rokotuksesta vasta-ainetasot olivat pudonneet noin 15 %:iin ensimmäiseksi mitatusta tasosta
  • Vanhainkoti Överkalixissa: “Kahdeksan asiakkaista, joista seitsemän oli täysin rokotettuja, on toistaiseksi kuollut tautiin.”
  • Israel: 12 päivän kuluttua “boosterin” antama suoja vähentynyt noin 75%
  • Monet tutkijat ovat varoittaneet, että tullaan tarvitsemaan kolmas, neljäs ja viides annos.
  • Boosterit voivat johtamaan immuunipuutokseen – tulevat SARS-cov-2 -tartunnat tulevat olemaan paljon vaarallisempia immuunipuutteisille.
  • Pisimmän immuniteetin (myös variantteja vastaan) saavat ne, jotka ovat saaneet covid-tartunnan, mutta eivät rokotetta
  • Immuniteetti yhteiskunnassa on todennäköisesti korkeampi kuin mitä vasta-ainetestit näyttävät.

Suureen COMMUNITY-tutkimukseen, jonka tarkoituksena on oppia lisää immuniteetista ja rokotteiden vaikutuksista,  osallistuu 2000 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa. Sen viimeinen osaraportti nostaa esiin huolestuttavia lukuja.

Vasta-ainetasot rokotteiden ottajien keskuudessa laskevat nimittäin erittäin nopeasti, verrattuna niihin, jotka ovat saaneet luonnollisen immuniteetin. Pudotus on peräti 85% kaksi Pfizerin covid-rokotetta ottaneilla, jotka eivät ole saaneet tartuntaa. Tämä saattaa selittää sen, miksi lähes puolet Ruotsin Överkalixissa covidiin sairastuneista vanhainkodin asukeista kuoli, vaikka he olivat täysin rokotettuja.

Samanaikaisesti nousee hälyyttäviä ääniä sen puolesta, että rokotteet voivat toimia jopa niitä ottaneita vastaan tai olla suorastaan vaarallisia, koska ne ajan kanssa saattavat aiheuttaa “immuunipuutokseen” (ruots. immunutmattning).

Vasta-ainetasot putoavat nopeasti täysin rokotetuilla

COMMUNITY-tutkimus on ollut käynnissä keväästä 2020 asti Danderydin sairaalassa. Päätarkoitus siinä on tutkia immuniteetin muuttumista covid-19:n ja rokotteiden jälkeen. Tutkimukseen osallistuu yli 2000 hoitohenkilökuntaan kuuluvaa, ja tulokset tuovat jatkuvasti lisää näyttöä sekä covid-19:n että rokotteiden vaikutuksista, koska yksityiskohtia seurataan ajan kulkiessa. 28.9. julkaistiin viimeisin osatutkimus, jonka tulokset viittaavat hälyyttävän nopeaan vasta-aineiden katoon rokotettujen keskuudessa – paljon nopeampaan kuin niillä, jotka ovat saaneet luonnollisen immuniteetin.

– Se, että vasta-ainetasot putoavat ajan myötä, on täysin odotettua, mutta olen hämmästynyt siitä kuinka merkittävästi ne ovat laskeneet suhteellisen terveellä ja nuorella ryhmällä, kertoo tutkimusjohtaja Charlotte Thålin SVT:lle.

Ne tutkimukseen osallistuvat, jotka on rokotettu 7 kk sitten, saivat Pfizer/BionTechin Comirnaty-rokotteen. Osatutkimuksen mukaan näillä yksilöillä on edelleen mitattavissa olevia vasta-ainetasoja, mutta ne puolittuivat jo kolmessa kuukaudessa. Seuraavien 4 kk kuluttua vasta-ainetasot olivat pudonneet noin 15 %:iin ensimmäiseksi mitatusta tasosta.

Ne, jotka rokotettiin Astra Zenecan Vaxzevria-rokotteella, saivat toisen annoksensa hieman myöhemmin, ja tätä ryhmää on toistaiseksi pystytty seuraamaan vasta kolme kk.  Myös tässä ryhmässä nähdään selvää vasta-ainetasojen laskua – noin viisi kertaa matalampia tasoja kuin Pfizer/BionTechin rokotteen jälkeen samassa ajassa.  – Tällä hetkellä on vaikea sanoa, millaista vasta-ainetasoa vaaditaan suojaamaan vakavan sairauden aiheuttaneelta tartunnalta, mutta tiedämme vasta-ainetason korreloivan suojatehon kanssa.

Tuloksemme näyttävät, että vasta-ainetasot laskevat nopeasti; se on tärkeä palapelin pala, joka sopii siihen, että useata maasta raportoidaan kohoavia rokotettujen tartuntamääriä, Charlotte Thålin sanoi lehdistötilaisuudessa Danderydin sairaalassa.

– Matalat vasta-ainetasot voivat tuoda mukanaan sen, että vastaisuudessa näemme kasvanutta levinneisyyttä myös rokotetuissa ryhmissä, ja sillä voi olla seurauksia vanhuksille ja heikkokuntoisille. Kysymys optimaalisesta suojasta riskiryhmille tulee todella ajankohtaiseksi nyt kun avaamme yhteiskunnan jälleen. Lisäksi astumme kylmempään ajanjaksoon, joka varmasti myös lisää tartuntoja. Tämä tarkoittaa, että lisäannosta vanhoille ja haavoittuville voidaan jo nyt tarvita, Thålin jatkaa.

Täysin rokotetut kuolevat vanhainkodeissa

Se, että täysin rokotettujen vasta-ainemäärät putoavat nopeasti, tietää suuria ongelmia riskiryhmille, jotka Ruotsissa on jo täysin rokotettu, kuten vanhainkotien asukkaat. Tämä tuli todettua hiljattain, kun 30 asukkaan ja työntekijän vanhainkoti Överkalixissa lyhyen ajan sisällä sairastui covidiin, vaikka enemmistö oli kahdesti rokotettuja. Kaikkiaan sairastui 28 henkilöä, joista 17 oli asiakkaita ja 11 työntekijöitä. Kahdeksan asiakkaista, joista seitsemän oli täysin rokotettuja, on toistaiseksi kuollut tautiin.

Täysin rokotetut olivat saaneet rokotteensa yli kuusi kuukautta sitten, kertoo tartuntatautilääkäri Anders Nysted viestissä Aftonbladetille. Tämä todellakin tekee ajankohtaiseksi kysymyksen siitä, kuinka pitkän suojan rokote oikein antaa; lähes puolet tartunnan saaneista riskiryhmäläisistä kuoli täydestä rokotesuojasta huolimatta.

Nysted jatkaa, että jos suunnitteilla oleva tutkimus osoittaa, että vanhainkodin asukkaiden immuniteetti on heikentynyt, hän saattaa päätyä suosittelemaan heille kolmatta rokoteannosta suunniteltua aikaisemmin. Fokusointi kolmanteen annokseen, niinsanottuun “boosteriin” tulee yhä ajankohtaisemmaksi samaan tahtiin kuin todisteet rokotteen vaikutustehon nopeasta hiipumisesta kasaantuvat.  Mutta tämä asia itsessään tuo mukanaan muita ongelmia.

 

“Boosterit” antavat lyhytaikaisen suojan

Siitä, että “boosterit” tai lisäruiskeet antavat lisäsuojaa covidia vastaan, on todisteita, mutta uudet tutkimustulokset takaavat näille täyden tehon vain hyvin lyhyeksi aikaa. Israel on ensimmäisiä maita maailmassa, jossa alettiin rokottaa suurta osaa kansasta.

New England Journal of Medicine -lehdessä 15.9. julkaistun tutkimuksen mukaan rokote voi ehkäistä sekä tartuntaa että vakavaa sairautta yli 60-vuotiaiden keskuudessa “vähintään 12 päivän ajan”. Israelilainen tutkimus osoittaa, että suojateho yli 60-vuotiaiden täysin rokotettujen (ryhmä, johon keskityttiin) keskuudessa on laskenut noin 90% kuuden kuukauden kuluttua toisen rokoteannoksen saamisesta. Ruotsalaisesta COMMUNITY-tutkimuksesta poiketen he eivät olet tarkkailleet vasta-ainetasoja vaan sen sijaan ainoastaan sitä, kuinka moni on sairastunut covidiin pandemian aikana perustetun kansallisen tietokannan mukaan.

Ajan myötä hukattu alkuperäisten rokotteiden suojateho voitiin suurelta osin palauttaa kolmannella annoksella, päätellen siitä kuinka moni sairastui saatuaan sen, tukimus osoitti. Ensimmäisen viikon aikana (4-6 päivää) kolmannen rokoteannoksen antamisen jälkeen katsottiin suoja-asteen vakavaa sairautta vastaan olevan 95% (Pfizer/BionTechin Comirnaty -rokotteella), mikä vastaa sitä mitä on tapana nähdä juuri rokotetuissa. Sen jälkeen tehokkuus näyttää laskevan nopeasti, ja 12 päivän kuluttua (mielenkiintoista kyllä, siellä päätettiin olla jatkamatta tutkimusta tuosta eteenpäin), suoja oli vähentynyt noin kolmella neljänneksellä; vaikka edelleen katsotiin sen antavan paremman suojan kuin jos kolmatta annosta ei olisi lainkaan otettu.

Nopeasti vähenevät vasta-ainetasot voisivat toisin sanoen olla suoranainen syy tälle ilmiölle, mikä on myös yhä intensiivisemmän väittelyn pohjalla tutkijapiireissä: Kuinka tehokkaita nämä “boosterit” todella ovat pandemiaa vastaan taistellessa?

– Mitä ennustan tapahtuvaksi, on se että immuunivaste tulee nousemaan boosterin myötä, ja sitten taas laskemaan alas, sanoo Marion Pepper, immunologi Washingtonin yliopistosta Seattlessa, New York Timesille.

– Mutta tavoittelemmeko tätä kolmen tai neljän kuukauden ikkunaa?

Jatkuvat boosterit voivat johtaa “immuunipuutokseen”

On kiistattomasti olemassa riski, että ei tarvita pelkästään niitä kahta annosta, joiden pitkään sanottiin olevan se täysrokotus, jota vaaditaan lähes pysyvän suojan saavuttamiseen. Monet tutkijat ovat sen sijaan varoittaneet, että tullaan tarvitsemaan kolmas, neljäs ja viides annos.  Jos lisäruiskeet antavat näin lyhytkestoisen suojan, on selvä riski, että ihmisiä tullaan kutsumaan rokotuksiin muutaman kuukauden välein – mistä lääkeyhtiöt tulevat saamaan jättimäiset voitot.

Mutta useat tutkijat varoittavat, että useiden annosten jakaminen pääväestölle voi vaikuttaa tavoitteisiin levinneisyyden vähentämisessä, jos niitä annetaan muille kuin riskiryhmille, joita on tarkoitus suojella.

– Kun puhutaan nuoremmista ihmisistä, päättäjien on tasapainoiltava kolmannen annoksen antaman hyödyn ja haitallisten vaikutusten, kuten veritulppien ja sydänongelmien välillä. Jos toistuvasti stimuloidaan kehon immuunipuolustusta, lopputulosena voi olla ilmiö, jota kutsutaan “immuunipuutokseksi”, jatkaa Pepper. Immuunipuutos on ilmiö, jota aiemmin on tutkittu lähinnä HIV-viruksen ja syövän hallinnan yhteydessä. Siinä jatkuva altistumien vieraalle tai vahingolliselle tartunnalle, kuten virukselle, johtaa ajan kanssa kehon T-solujen (osa immuunipuolustusta) heikentyneeseen kykyyn taistella tämän tyyppisiä infektioita vastaan. Tässä tapauksessa se tarkoittaisi, että tulevat SARS-cov-2 -tartunnat, uusien Deltan tyyppisten varianttien muodossa, tulevat olemaan paljon vaarallisempia immuunipuutteisille. Se johtaa jopa yleiseen immuunipuolustuksen heikentymiseen. Mitkään vaihtoehdoista eivät ole toivottavia, varsinkaan riskiryhmiin kuuluville, joilla jo valmiiksi on heikentynyt tai rasittunut immuunipuolustus. – Ilmeisesti siinä on tietty riski, jos jatkuvasti koitetaan vahvistaa immuniteettia. Jos päädytään sykliin, jossa näin tehdään joka kuudes kuukausi, on mahdollista, että se toimii meitä vastaan, Pepper jatkaa.

Luonnollinen immuniteetti antaa pisimmän suojan

Toinen asia, mikä on tärkeä pitää mielessä, on se että luonnollinen immuniteetti, jota tavataan riskiryhmiin kuulumattomien covidin sairastaneiden keskuudessa, on paljon pitkäkestoisempi kuin rokotettujen keinotekoisesti aikaansaatu. Jatkuvassa COMMUNITY-tutkimuksessa on jo osoitettu, että absoluuttisesti pisimän immuniteetin saavat ne, jotka ovat saaneet covid-tartunnan, mutta eivät rokotetta.

Tutkimuksen tulokset osoittavat, että yli 80% niistä, joilla oli lieviä oireita SARS-cov-2-tartunnasta keväällä 2020, ovat vielä vuosi myöhemmin riittävät vasta-ainetasot. Vastaavia analyysejä on tehty jopa siinä potilasryhmässä, jota covidin vuoksi hoidettiin sairaalassa, ja josssa kaikilla (100%) on edelleen riittävät vasta-ainetasot vuosi tartunnan jälkeen.

– Seuraamalla tutkimukseen osallistuvia näin säännöllisesti, neljän kuukauden välein, olemme keränneet ainutlaatuista tietoa, joka näyttää kehityskulun vuoden aikana. Yhteenvetona voidaan todeta, että näemme yleisesti hyvän vasta-ainevasteen vuosi lievän covid-sairauden jälkeen. Yksi epävarmuus on aiemmin ollut se, suojeleeko alkuperäisestä viruksesta saatu luonnollinen tartunta myös uusilta virusvarianteilta, kuten Alfa ja Delta. On vakuuttavaa, että näemme vasta-aineiden sitovan myös näitä helpommin tarttuvia virusvariantteja, Charlotte Thålin kertoi lehdistölle.

Samoihin johtopäätöksiin on päädytty myös useissa kansainvälisissä tutkimuksissa, mm. yhdessä, joka julkaistiin 6.1. tänä vuonna tiedelehdessä Science. La Jollan immunologian instituutti Kaliforniassa oli tutkinut 200 ihmistä, jotka olivat parantuneet covid-19:stä, ja havainnut, että 98%:lla oli vasta-aineita veressään kuukausi sairauden puhkemisen jälkeen. Vaikuttaa myös siltä, että tasot vakaantuvat ajan kanssa, koska ne ovat pudonneet vain marginaalisesti 6-8 kk myöhemmin.

Peräti 95%:lla tutkituista oli kolme viidestä immuunikomponentista, jotka tunnistivat -cov-2:n 8 kk infektion jälkeen, kun tutkimus lopetettiin.

On uskottavaa, että podettu sairaus antaa pitkäkestoisen immuniteetin, kun tutkimukset osoittavat juuri SARS-cov-2:n muistavien B-solujen määrän lisääntyvän ajan mukana, ja että niitä oli enemmän 6 kuukautta tartunnan jälkeen kuin yhden kuukauden jälkeen.

– Jo useita kuukausia sitten tutkimuksemme osoittivat, että tartunta luo tarpeen vahvalle vasteelle, ja tämä tutkimus näyttää, että kyseinen vaste on pitkäkestoinen, amerikkalaista tutkimusta johtanut tohtori Daniela Weiskopf sanoi lehdistötilaisuudessa.

Luonnollinen immuniteetti ja rokote antavat myös paremman tuloksen kuin pelkkä rokote

Mitä myös havaitaan ruotsalaisen COMMUNITY-tutkimuksen mukaan, on että asiat näyttävät paremmilta niille, jotka ovat ensin saaneet covid-tartunnan ja parantuneet, saadakseen sen jälkeen rokotteen, sillä sitä kautta vasta-ainetasot säilyvät pitempään.

– Yksi tulos jonka näemme on, että vasta-ainetasot niillä, jotka rokotettiin covidin sairastamisen jälkeen, ovat huomattavasti korkeammat ja putoavat hitaammin kuin niillä, jotka rokotettiin ilman covid-tartuntaa takanaan. Infektiota ja rokotetta seuraava vahva immuunivaste havaitaan jo yhden rokoteannoksen jälkeen. Yksilöt, joilla on ollut covid, eivät siksi tarvitse lisäannoksia, ainakaan pian, sanoo lehdistölle Sebastian Havervall, Danderydin sairaalan avustava ylilääkäri ja tohtorikoulutettava Karolinska-instituutin COMMUNITY-projektissa.

Myös niillä, jotka eivät ole saaneet positiivista vasta-ainetulosta, voi olla luonnollinen immuniteetti

Uudessa tutkimuksessa Karolinska-instituutti ja Karolinskan yliopistollinen keskussairaala osoittavat, että monilta henkiköiltä, jotka ovat poteneet lievät tai oireettoman covidin, löytyy ns. T-soluimmuniteetti, vaikka he eivät olisi saaneet positiivista tulosta testattaessa vasta-aineita. Tämä tarkoittaa, että immuniteetti yhteiskunnassa on todennäköisesti korkeampi kuin mitä vasta-ainetestit näyttävät, tutkijat selvittävät.

Tutkimusartikkeli on julkaistu verkossa arviovassa tieteellisessä julkaisussa Cell.

– Meidän tuloksemme tarkoittaa, että noin kaksi kertaa niin monta ihmistä on kehittänyt T-soluimmuniteetin kuin ne, joilla voidaan tunnistaa vasta-aineita, sanoo Marcus Buggert, avustava lehtori tartuntatautien keskuksessa Karolinska-instituutissa ja yksi pääkirjoittajista.

– Yksi mielenkiintoinen havainto oli, että pelkästään vahvistetun covid-diagnoosin saaneet eivät osoittaneet T-soluimmuniteettia, vaan myös useat heidän altistuneista oireettomista perheenjäsenistään.  Lisäksi noin 30%:lla niistä, jotka luovuttivat verta toukokuussa 2020, oli covid-19-spesifisiä T-soluja; luku, joka on paljon korkeampi kuin aikaisemmat vasta-ainetestimme ovat näyttäneet, kertoo Soo Aleman.

T-soluanalyysit ovat vaikeampia tehdä kuin vasta-ainetestit, minkä vuoksi niitä toistaiseksi tehdään vain erikoistuneissa laboratorioissa kuten siinä, joka sijaitsee tartuntatautien keskuksessa Karolinska-instituutissa.

– Vasta-aineet ovat vain osa immuunipuolustusta, tiedämme että korkeat vasta-ainetasot liittyvät suojaan tartunnoilta. Mutta immuunipuolustukseen kuuluu myös muistisoluja, jotka nopeasti täydentävät vasta-ainevarastoja, kun altistumme virukselle. Missä tarkalleen kulkee raja tartunnan saamisen ja sairastumisen välillä, sitä emme tiedä, Charlotte Thålin sanoi SVT:lle.

Pandemiaa ja rokotteita koskeva tutkimus edistyy koko ajan. Mutta siihen sisältyy myös paljon riskejä, jos kiirehdimme massarokotuskampanjoita kun suojatehot – ja pitkäaikaiset seuraukset – ovat vielä tuntemattomia. Se, että vasta käyttöönotettujen rokotteiden antama suoja häviää niin nopeasti niissä ryhmissä, joissa sitä eniten tarvitaan, antaa syytä jälkipuinnille.  On nimittäin selvää, että kysymykseen liittyy äärimmäisen voimakkaita taloudellisia intressejä, eikä kukaan voi kieltää, että lääkeyhtiöt ovat suuria voittajia sekä massarokoituksissa että niiden täydennyksissä.

Kysymys, joka vielä on vastaamatta, on se ketkä tulevat olemaan häviäjiä.

Ruotsinkielisestä alkutekstistä suomentanut Veli Keitel

Kirjaudu sivustolle