Rokotepassi – totalitarismin työkalu

Julkaistu Olli Tammilehdon blogissa 8.9.2021

Rokotepassi on täysin absurdi hanke – jos nimittäin oletetaan, että siinä on kysymys kansalaisen tai kansan terveydestä. Rokotetut ja rokottamattomat halutaan erottaa toisistaan digitaalisella todistuksella. Mutta eihän tässä ole järkeä, jos uskotaan, että rokotteet toimivat ja suojaavat rokotetut tartunnoilta. Eli rokotepassia ajavien täytyy olettaa, etteivät koronapistokset suojaa eivätkä ole perinteisessä mielessä rokotteita – kuten itse asiassa laaja todistusaineisto Israelista, Islannista, USA:sta ja muualta osoittaa 1.

Nyt voitaisiin kuitenkin ajatella, että koronainjektoidut voivat saada tartunnan vain rokottamattomilta. Kuitenkaan rokoteyhtiöt eivät ole koskaan luvanneet, etteivätkö rokotetut voisi levittää tautia. Viime aikoina on käynyt yhä ilmeisemmäksi, että pistoksen saaneet ihmiset voivat tartuttaa tehokkaasti toisiaan ja rokottamattomia 2.

Monet kannattavat rokotepassia, koska uskovat, että sen avulla paluu vanhaan normaaliin on mahdollista. Se, ettei ravintolaan tai kauppaan pääse kuin passia näyttämällä, ei kuitenkaan vaikuta aivan normaalilta. Sitä paitsi tämä epänormaali normaalikin voi päättyä koska tahansa. Esimerkiksi Israelissa rokotetut lakkaavat kohtapuoleen olemasta rokotettuja. Takaisin rokotetuksi pääsee vain ottamalla kolmannen pistoksen.3

Rokotepassilla ei siis ole mitään tekemistä terveyden kanssa. Mistä oikein on kysymys? Ainakin hanke on rokoteyhtiöiden rahasampo: ihmiset pakotetaan ottamaan vähän päästä uusia tehosterokotteita tai laboratorioista sikiäviä geeniterapioita mitä erilaisimpien todellisten tai luuloteltujen uhkien torjumiseksi 4. Rokote- ja lääkeyhtiöt saavat miljardien eurojen voitot ja voivat kasvattaa rikollista liiketoimintaansa.

Rokotepassi on kuitenkin myös paljon muuta. Asiaa kuvastaa se, että EU on valmistellut sitä jo ainakin kaksi vuotta ennen koronaepidemiaa 5. Tästä huolimatta vielä viime vuonna puheet rokotepassista leimattiin salaliittoteorioiksi. Salailuun on syytä, sillä esimerkiksi WHO:n globaalia rokotepassia koskevan dokumentin mukaan siihen halutaan liittää mitä erilaisimpia tietoja ihmisen terveydestä ja elämästä 6. On mahdollista, että rokotepassia näyttämällä kulloinenkin portinvartija tai sellaisena toimiva elektroninen järjestelmä pääsee käsiksi mitä erilaisimpiin ihmiseen liittyviin tietokantoihin.

Samanaikaisesti rokotepassin kanssa on valmisteltu EU:n tasolla ja myös globaalisti digitaalista henkilöllisyystodistusta tai -lompakkoa, johon kasattaisiin suuri määrä ihmistä koskevia tietoja 7. Lisäksi keskuspankit ja niiden ”keskuspankki” eli Kansainvälinen järjestelypankki ovat ajaneet käteisen rahan poistamista ja sen korvaamista digitaalisella keskuspankkirahalla. Tämän digirahan käytön jokainen sentti olisi keskitetyssä tietokonevalvonnassa, ja se voitaisiin milloin tahansa vetää pois huonosti käyttäytyvän ihmisen ”taskusta”.8 On paljon merkkejä siitä, että rokotepassin halutaan toimia digirahalompakkona ja -henkilöllisyystodistuksena 9. Näin ihmisen elämä saataisiin täydellisesti keskitettyyn kontrolliin.

Mutta eihän tämä ole mahdollista Suomessa tai muissa länsimaissa! Emmehän me elä Kiinassa! Länsimaiden ja Kiinan välinen kuilu voi kuitenkin todellisuudessa olla strategisen kommunikaation eli propagandan synnyttämä harha, jolla on peitetty se, että ainakin osa hallitsevien luokkiemme jäsenistä tekee läheistä yhteistyötä Kiinan kanssa. Kiinalaista autoritaarista kapitalismia ihaillaan salaa, koska se sopii paremmin teknokraattien ja heitä kuuliaisesti seuraavien poliitikkojen kaavailuihin. Kiinalaisen yhteiskuntamuodon suosiota kasvattaa se, että lukemattomat tavaramme ovat sieltä peräisin ja yhtiö toisensa perään on siirtänyt tuotantonsa sinne. Kiinalainen raha on monien Euroopan johtavia yliopistoja kivijalka, sillä kiinalaisia opiskelijoita riittää ja he maksavat poikkeuksellisen suuria lukukausimaksuja.10

Teknoeliitin Kiinan ihailu näkyy esimerkiksi USA:n Kansallisen tekoälyyn keskittyvän turvallisuuskomission (National Security Commission on Artificial Intelligence) keväällä 2019 laaditusta mietinnöstä, joka saatiin julkisuuteen tiedonvapauslain nojalla. Sen mukaan USA on jäämässä jälkeen Kiinasta tekoälyn kehittämisessä, koska maassa käytetään vanhaa perintöä olevia järjestelmiä (legacy systems). Niitä ovat mm. lääkärien tapaamiset kasvokkain, poliisin ja rikoksesta epäillyn fyysiset tapaamiset, lähiopetuksen korostaminen, käteinen raha, teknologiayhtiöitä haittaava valtiollinen säätely ja yksityisyyden suoja. Tekoälyn kehittäminen vaatii valtavia datamääriä, joita ei saada ellei näitä vanhaa perintöä olevia järjestelemiä pureta.11

Rokotepassi on siis väline, jolla meitä siirretään yhtä pidemmälle kyberkapitalismiin. Tämän uuden vallan ja resurssien kasaamisjärjestelmän raaka-aineita ovat meidän kehomme ja valtavat meitä koskevat tietomäärät 12.

Yksi keskeinen vanhaa perintöä oleva järjestelmä, joka näköjään haittaa liikaa tämän uuden kapitalismin toimintaa on parlamentaarinen demokratia. Se on monella tavalla ollut todellista valtaa pitävien kannalta hyvä järjestelmä, koska sen avulla ihmiset on saatu uskomaan, että suuria yhtiöitä hyödyttävät muutokset ovat juuri sitä, mitä ihmisten enemmistö haluaa. Järjestelmän varjopuoli vallan kannalta on kuitenkin ollut se, että sen elimellisenä osana olleet kansalaisoikeudet ovat luoneet ihmisille reaalisia vaikuttamismahdollisuuksia. Nyt tämäkin demokratian hitunen halutaan ilmeisesti hävittää ja siirtyä totalitaarisen tarkkailun ja välittömän rankaisemisen järjestelmään.

Jotta tämän siirtymän tuska ei kanavoituisi valtaa pitäviin, on jostakin ihmisryhmästä tehtävä syntipukki kuten aiemmissakin totalitaarisissa järjestelmissä. Ja juuri tämä on tarkkailun ja valvonnan ohella toinen rokotepassin funktio: piikityksestä kieltäytyvistä tehdään uusia ”kansanvihollisia”, uusia ”vastavallankumouksellisia revisionisteja”, uusia ”ali-ihmisiä” ja ehkä myös uusia ”juutalaisia”. Muun muassa seuraavia asioita rokottamattomilta on ehdotettu kiellettäväksi ja joissain maissa jo kiellettykin: ravintolat, kuntosalit, urheilupaikat, kaupat, opiskelu, autolla ajo, vakuutukset, sosiaalituet, sairaalat, pankkilainat ja palkan saaminen. Ajatuksena on varmaan, että vielä näidenkin rajoitusten jälkeen rokotteista kieltäytyvät suorastaan pyytävät päästä vankilaan tai keskitysleirille.

Onneksi kuitenkin siellä missä maskipakotus, kotiarestit, poliisiväkivalta, valtioterrori ja muu koronarepressio on ollut suurinta, on nyt noussut voimakasta vastarintaa. Ranskassa, Saksassa, Britanniassa ja Australiassa sadat tuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille osoittamaan mieltään ja harjoittamaan kansalaistottelemattomuutta. Yhä useamman mielessä on myös se, että tavoitteena ei voi olla vain vanhan normaalin palauttaminen vaan myös sen juurisyyn poistaminen, joka on nyt taas johtamassa totalitarismiin: valtaa kasaavat rakenteet on saatava pois sekä taloudesta että poliittisesta järjestelmästä ja siirryttävä hajautettuun paikalliskeskeiseen talouteen ja todelliseen demokratiaan.

Olli Tammilehto

Kirjoitus perustuu 4.9.2021 Turussa järjestetyssä koronapassia vastustavassa mielenosoituksessa pidettyyn puheeseen.

1Ks. esim. Ed Browne: ”Israel’s Grim COVID Data Suggests Vaccines Alone Won’t Stop Pandemic”, Newsweek, 25.8.2021, https://www.newsweek.com/israel-covid-case-breakthrough-data-shows-vaccines-not-pandemic-silver-bullet-1622465 ; Clarisa Diaz: ”What Iceland’s Rising Covid-19 Case Count Tells Us about Vaccine Efficacy”, Quartz, 8.8.2021, https://qz.com/2044284/icelands-rising-covid-19-cases-demonstrate-vaccine-efficacy /; Carolyn Y. Johnson, Yasmeen Abutaleb, ja Joel Achenbach: ”CDC Study Shows Three-Fourths of People Infected in Massachusetts Coronavirus Outbreak Were Vaccinated but Few Required Hospitalization”, Washington Post, 30.7.2021, https://www.washingtonpost.com/health/2021/07/30/provincetown-covid-outbreak-vaccinated/ .

2Ks. esim. Public Health England: ”SARS-CoV-2 variants of concern and variants under investigation in England”, Techinical Briefing (Public Health England, 6.8.2021), https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/1009243/Technical_Briefing_20.pdf ; Yasmeen Abutaleb, Carolyn Y. Johnson, ja Joel Achenbach: ”‘The War Has Changed’: Internal CDC Document Urges New Messaging, Warns Delta Infections Likely More Severe”, Washington Post, 29.7.2021, https://www.washingtonpost.com/health/2021/07/29/cdc-mask-guidance/ .

3Dov Lieber: ”In Israel, Being Fully Vaccinated Now Means Three Shots”, Wall Street Journal, 31.8.2021, osa World, https://www.wsj.com/articles/in-israel-being-fully-vaccinated-now-means-three-shots-11630426257 .

4Israelissa valmistellaan jo neljännen rokoteannoksen antamista: ”Virus Czar Calls to Begin Readying for Eventual 4th Vaccine Dose”, The Times of Israel, 4.9.2021, https://www.timesofisrael.com/virus-czar-calls-to-begin-readying-for-eventual-4th-vaccine-dose/ .

5European Comission: ”Roadmap for the Implementation of Actions by the European Commission Based on the Commission Communication and the Council Recommendation on Strengthening Cooperation against Vaccinepreventable Diseases” (Bryssel: European Comission, 2019), https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/vaccination/docs/2019-2022_roadmap_en.pdf .

6WHO: ”Digital Documentation of COVID-19 Certificates: Vaccination Status: Technical Specifications and Implementation Guidance”, 27.8.2021, https://www.who.int/publications-detail-redirect/WHO-2019-nCoV-Digital_certificates-vaccination-2021.1 .

7Mikko Leppänen: ”Voit ehkä pian todistaa henkilöllisyytesi EU:n omalla digilompakolla – kännykkäsovelluksella voisi tunnistautua ja maksaa”, Yle Uutiset, 2.6.2020, https://yle.fi/uutiset/3-11961457 ; ”Reimagining Digital Identity: A Strategic Imperative”, World Economic Forum, 2019, https://www.weforum.org/whitepapers/reimagining-digital-identity-a-strategic-imperative/ .

8ECB: ”Report on a Digital Euro” (European Central Bank, 2.10.2020), https://www.ecb.europa.eu/euro/html/digitaleuro-report.en.html ; ”Cross-Border Payments—A Vision for the Future”, IMF Media Center, 20.10.2020, https://mediacenter.imf.org/news/imf—cross-border-payments-a-vision-for-the-future/s/9df5318f-1770-4fb8-ba68-28e4362ccfce ; Norbert Häring: ”All the good things a digital euro could do – and all the bad things it will”, real-world economics review, nro 94 (9.12.2020): 53–60, http://www.paecon.net/PAEReview/issue94/Haering94.pdf .

9”Digitale Impfpässe schaffen Grundlage für eine Gesellschaft ohne Bargeld”, Deutsche Wirtschafts Nachrichten, 26.8.2021, https://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/514117 ; ID2020: ”Immunity Certificates: If We Must Have Them, We Must Do It Right”, ID2020, 29.4.2020, https://medium.com/id2020/immunity-certificates-if-we-must-have-them-we-must-do-it-right-7524829901d6 .

10Toby Green: The Covid Consensus: The New Politics of Global Inequality (London: C. Hurst & Co Publishers, 2021).

11Whitney Webb: ”Techno-Tyranny: How The US National Security State Is Using Coronavirus To Fulfill An Orwellian Vision”, The Last American Vagabond, 20.4.2020, https://www.thelastamericanvagabond.com/techno-tyranny-how-us-national-security-state-using-coronavirus-fulfill-orwellian-vision/ .

12Ks. esim. Hannes Hofbauer ja Andrea Komlosy: ”Neue Akkumulationsmodell: Verhalten und Körper im Visier des Kapitals”, teoksessa Lockdown 2020, Wie ein Virus dazu benutzt wird, die Gesellschaft zu verändern., toim. Hannes Hofbauer ja Stefan Kraft (Wien: Promedia, 2020), 79–89.

Kirjaudu sivustolle